H Θεατρική Δραματοποίηση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τους μαθητές του Προμηθέα στο PUBLIC

Η Θεατρική ομάδα των μαθητών και μαθητριών των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Προμηθέας», παρουσιάζει το Χριστουγεννιάτικο Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Της Κοκκώνας το σπίτι», στο πολυχώρο του βιβλιοπωλείου PUBLIC το Σάββατο στις 17 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30.
Το Χριστουγεννιάτικο Διήγημα του μεγάλου σκιαθίτη συγγραφέα αποδίδει με ευγένεια, ύφος και λεπτότητα γραφής, το κλίμα της Παραμονής των Χριστουγέννων στη Σκιάθο του 1860 περίπου.
Μέσα από τον τόσο ξεχωριστό τρόπο γραφής του Παπαδιαμάντη, σκιαγραφούνται χαρακτήρες, ήθη-έθιμα, συνήθειες και παραδόσεις μιας άλλης εποχής. Τότε που οι Άγιες Μέρες της Γέννησης του Θεανθρώπου είχαν αληθινή ευωδία αγιοσύνης και οι καθημερινοί άνθρωποι, σεμνοί πρωταγωνιστές στα διηγήματα του συγγραφέα, ακολουθούσαν με ταπεινοσύνη την απλή – και κάποτε ιδιαίτερα κοπιώδη και τραγική – πορεία της ζωής τους.
Εστω και αν οι σύγχρονες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έχουν ένα πολύ διαφορετικό ύφος, τα διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη παραμένουν ευτυχώς ακόμα ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες για να απαλύνουν με την κατανυκτική τους ατμόσφαιρα και τους μουσικούς ρυθμούς τους, τον έντονο «βηματισμό» του σύγχρονου τρόπου βίωσης των γιορτινών ημερών.
Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας και η Θεατρική Ομάδα του « Προμηθέα» επέλεξαν να παρουσιάζουν σε δραματοποιημένη αφήγηση ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά Χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τίτλο «Της Κοκκώνας το Σπίτι».
Πώς επιλέγει στην σκιαθίτικη πολίχνη του 1860 ο άεργος αλλά πολυμήχανος και λάτρης του κρασιού, Γιάννης, ο επιλεγόμενος « Παλούκας» – όνομα και πράγμα- να εξασφαλίσει το γιορτινό του μεθύσι, χωρίς να δουλέψει ούτε μία ημέρα;
Είναι καλή ιδέα να τρυπώσει στο ερειπωμένο παλατάκι της Κοκκώνας – Αννίκας (που εκείνη δεν πρόλαβε να χαρεί) και να παραφυλά τα παιδιά που περνούν απ’ εκεί μετρώντας τα κέρματα από τα κάλαντα;
Μα τα παιδιά παρόλο που φοβούνται το στοιχειωμένο σπίτι, γρήγορα αντιδρούν στα καμώματα του Γιάννη ….
Μέσα από την θεατρική απόδοση με αφηγηματικό αναλόγιο βλέπουμε πως τα παιδιά στο τέλος πάντα νικούν και το δίκιο θριαμβεύει, κάποια Παραμονή Χριστουγέννων στη μακρινή Σκιάθο του 1860. Στο δρώμενο συμμετέχουν μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου του «Προμηθέα» (κατ’ αλφαβητική σειρά) :
Αλεξανδρίδη Αννα-Μαρία (μαθήτρια της Γ’Λυκείου), Καραζήσης Δημήτριος (μαθητής της Α’ Γυμνασίου), Κέκος Κωνσταντίνος (μαθητής της Β’ Γυμνασίου), Κουγκούνη Αντωνία (μαθήτρια της Α’ Λυκείου), Κραβαρίτης Βασίλειος (μαθητής Γ’Γυμνασίου), Μορφωνιός Πάρις (μαθητής της Β’ Γυμνασίου), Ναχμίας Φοίβος(μαθητής της Β’ Γυμνασίου), Τζοάννος Μηνάς (μαθητής της Α’ Γυμνασίου), Μπάλλα Μαριτίνα (μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου), Σιαφάκα Μαριαλένα (μαθήτρια της Α ‘ Γυμνασίου), Φκιαράς Πάρις (μαθητής της Α΄Γυμνασίου), Σαραντωνίδης Κωνσταντίνος ( μαθητής της Α’ Γυμνασίου ), Παπαγεωργίου Νικόλας (μαθητής της Γ’ Γυμνασίου).
Την Παράσταση ντύνουν μουσικά με παραδοσιακούς ήχους από ούτι, λαούτο και σαντούρι οι μουσικοί : κ. Κουλιανός και κ. Διαμαντόπουλος. Τον ήχο και τον φωτισμό έχει επιμεληθεί ο κ. Μάνθος Μπάτελης. Στη φωτογραφία ο κ. Κωνσταντίνος Μπουρλής.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του «Προμηθέα» προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να χαρούν την υπέροχη ατμόσφαιρα του «αγίου» των γραμμάτων μας, Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη .
{ Τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ευχαριστούν θερμά τα βιβλιοπωλεία PUBLIC για την ευγενική παραχώρηση του Πολυχώρου}

no images were found