Τα παιδιά του «Προμηθέα» ανεβάζουν αρχαία ελληνική τραγωδία

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη στο Αρχαίο θέατρο Δημητριάδος από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας»

Με την ευκαιρία λήξης του σχολικού έτους 2016-2017, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, «δίδαξαν» το λόγο του Ευριπίδη στον υποβλητικό χώρο του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος. Η παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 στις 20:30 το βράδυ.

Τα Εκπαιδευτήρια, ενισχύοντας τη βιωματική μάθηση και την αισθητική καλλιέργεια των μαθητών, έχουν δημιουργήσει πλέον παράδοση στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης με τη διδασκαλία αρχαίων δραμάτων από τη θεατρική τους ομάδα, όπως αυτών της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, της «Ιφιγένειας η εν Ταύροις» του τραγικού ποιητή Ευριπίδη καθώς και άλλες παραστάσεις. Ο υποβλητικός χώρος του αρχαίου θεάτρου, κατάλληλα φωτισμένος και με λιτή διακόσμηση, υποδέχτηκε τους γονείς, φίλους, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και ικανό αριθμό φιλότεχνων συμπολιτών μας οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν και να καμαρώσουν τους μαθητές που μέσα σε περίοδο εξετάσεων δε δίστασαν να θυσιάσουν μέρος του ελεύθερου χρόνου τους, για να διδαχθούν από το λόγο του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη σε μετάφραση του Θρασύβουλου Σταύρου και να υποδυθούν τους ρόλους τους με υποδειγματικό τρόπο. Η μυστηριακή αύρα του θεάτρου υπό το φως των πυρσών και η  συνοδεία των ανάλογων μουσικών οργάνων δημιούργησαν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα, δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να απολαύσουν τη διδασκαλία, μιας από τις σημαντικότερες τραγωδίες του τραγικού μας ποιητή Ευριπίδη.

Τα παιδιά του Προμηθέα και οι ρόλοι τους

Τον κεντρικό και απαιτητικό ρόλο του αρχηγού των Αχαιών και βασιλέα των Μυκηνών, Αγαμέμνονα, υποστήριξε επάξια ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου Παπαγεωργίου Νικόλαος. Τον αδερφό του και βασιλέα της Σπάρτης, Μενέλαο, υποδύθηκε ο Γκαγιόσο Ευγένιος της Γ΄ Γυμνασίου. Τον ρόλο του Αχιλλέα, ήρωα, ημίθεο και αρχηγό των Μυρμιδόνων απέδωσε ο Τζοάννος Μηνάς. Τη Μητέρα της Ιφιγένειας, σύζυγο του Αγαμέμνονα, υποδύθηκε με υποβλητικό τρόπο η Βικτώρια Μπέη της Β΄ Γυμνασίου. Ξεχώρισαν στους ρόλους τους οι άγγελοι/αγγελιοφόροι, Ναχμίας Φοίβος, Μορφωνιός Πάρις της Β΄ Γυμνασίου και ο Κωστίμπας Γεώργιος της Α΄ Γυμνασίου. Εντυπωσιακότατη η εμφάνιση στο τέλος της τραγωδίας της Αλεξάνδρας Ζμπούγκιν, μαθήτριας της Β΄ Λυκείου, ως θεά Αρτέμιδος. Τέλος υποδειγματική και ιδιαίτερα συγκινητική  ήταν η παρουσία της μαθήτριας Αντωνίας Κουγκούνη της Α΄ Λυκείου που σήκωσε επάξια το βάρος του ρόλου της κεντρικής ηρωίδας Ιφιγένειας, περνώντας από την αγνότητα στον σπαραγμό και τέλος στην αποδοχή της θυσίας της προς χάρη της πατρίδας, επιβεβαιώνοντας με το ήθος της τραγικής ηρωίδας το αρχαίο ρητό: «Μητρός τε και πατρός τε των προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς».

Ο Χορός

Την ορχήστρα κόσμησαν με την προσεγμένη παρουσία τους, με τις στολές τους αποτελούμενες από χιτώνες, ιμάτια και στεφάνια στα μαλλιά –με εξαίρετη απόδοση υπό τον ήχο της μουσικής-η κορυφαία του Χορού Φωτεινή Κουτρούμπα (Γ΄ Γυμνασίου) και οι : Αναστασοπούλου Καλλιόπη, Γιαννούλη Γιοβάννα (Γ΄ Γυμνασίου), Πανταζή Αικατερίνη (Α΄ Λυκείου), Μαρίνου Μαρία, Ζμπούγκιν Αλεξάνδρα (Β΄ Λυκείου), καθώς και οι Σαραντωνίδης Κωνσταντίνος και Φκιαράς Πάρις.

Μουσική αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων

Οι μουσικοί Δραγάνης Αθανάσιος και Γεωργαλιός Ζήσης «πάντρεψαν «με επιτυχία  τους παραδοσιακούς ήχους με αρχαία ελληνικά εναπομείναντα μουσικά θέματα, χρησιμοποιώντας τόσο προσομοιώσεις αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων, όπως αυλός, κίθαρις, αυλός του Πανός, κρουστά όσο και παραδοσιακών όπως κανονάκι, ούτι κ.α. Τη διδασκαλία της τραγωδίας του Ευριπίδη επιμελήθηκε η κ. Μορφωνιού Χριστίνα και ο κλασικός Φιλόλογος/θεατρολόγος κ. Χριστόφορος Ζολώτας.

Ευχαριστίες

Τα εκπαιδευτήρια Προμηθέας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το προσωπικό/φύλακες για την προθυμία και την αμέριστη συμπαράστασή τους για τη συνδιοργάνωση, το Σωματείο Φίλων , Γονέων και Αποφοίτων «Προμηθέα», τους γονείς – κηδεμόνες των μαθητών και κυρίως τις μαθήτριες και τους μαθητές της θεατρικής ομάδας αρχαίου δράματος του «Προμηθέα», που με το ήθος, την ευγένεια και την απαιτούμενη στιβαρότητα ξαναζωντάνεψαν τη μαγική αυτή βραδιά, τον ιερό χώρο του αρχαίου Θεάτρου Δημητριάδος. Επίσης το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. – ΔΟΕΠΑΠ Βόλου για την ευγενική παραχώρηση στολών και σκηνικών, τους χορηγούς για την ευγενική τους συνεισφορά και προσφορά καθώς και όλους όσοι συνετέλεσαν και συνέδραμαν για την παρουσίαση αυτής της μαγευτικής βραδιάς και αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού δράματος. Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους, ο αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας κ. Τόλιας, ο κ. Καραίσκος Υποδιευθυντής της Αστυνομίας, ο κ. Ντιζές, Διοικητής της Ασφάλειας, ο πατήρ Παναγιώτης, εκπρόσωπος του Δεσπότη, ο Κύριος Ιντζεσίλογλου και η Κυρία Δουλγέρη –Ιντζεσίλογλου πρώην Έφοροι Αρχαιοτήτων, η προϊσταμένη Εφορίας Βόλου κ. Κοπάνου, οι εκπαιδευτικοί της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου Αγ. Ιωσήφ, ο κ Τσιμπίδας, πρώην σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η κυρία Αγγελάκη από την ASTRA T.V. και πλήθος γονέων και φίλων των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ « ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ».

Υπενθύμιση

Η θεατρική παράσταση θα προβληθεί  την Κυριακή, στις 25 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:00 – 19:30  από τον τηλεοπτικό σταθμό «ASTRA».