Τα εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» τίμησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου Θεατρική παράσταση «Μαντώ Μαυρογένους».

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» και η θεατρική ομάδα των εκπαιδευτηρίων γιόρτασαν την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας με την παράσταση «Μαντώ Μαυρογένους». Η παράσταση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου στο Δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ είχε και φιλανθρωπικό σκοπό, καθώς με την προμήθεια σχετικών κουπονιών ενισχύθηκε οικονομικά η προσπάθεια της κουζίνας Αλληλεγγύης.

Κεντρική ηρωίδα του θεατρικού έργου ήταν η ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους την οποία υποδύθηκε με μια εκπληκτική ερμηνεία η μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου Κουγκούνη Αντωνία. Η Μαντώ Μαυρογένους σφράγισε με την παρουσία και τη δράση της την επανάσταση και αποτέλεσε μια γυναίκα – σύμβολο για την εθνική παλιγγενεσία. Εξάλλου δε προσέφερε μόνο της προσωπική της περιουσία για την ελευθερία της πατρίδας της αλλά και τον προσωπικό της ηρωισμό. Ωστόσο υπήρξε ιδιαίτερα αδικημένη, καθώς η απελευθέρωση της χώρας δεν της προσέφερε τη δικαίωση που της άρμοζε.

Με κεντρικό πρόσωπο αυτό το σύμβολο γυναικείας αυταπάρνησης και ηρωισμού, οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων ανέβασαν μια εξαίσια θεατρική παράσταση. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν οι μαθητές της Α’ γυμνασίου: Παλάσκα Κωνσταντίνα (Μαντώ Μαυρογένους – παιδί), Ναχμίας Φοίβος (Μιχαήλ – παρέα Βιέννης και υπηρέτης Υψηλάντη), Κέκος Κωνσταντίνος (προεστός), Μορφωνιός Πάρις (Δημήτριος Υψηλάντης), Καλογήρου Σοφία, Μητσάκη Ήρια και Μπέη Βικτώρια (Νησιώτισσες), Τσιώτας Απόστολος (νησιώτης). Από τη Β’ Γυμνασίου συμμετείχαν οι: Κυρίτσης Δημήτριος (Υάκινθος – νέος), Παπαζήση Νικόλ (καμαριέρα), Καρακίτσος Αναστάσιος (Γεώργιος – παρέα Βιέννης), Γιαννούλη Γιοβάννα (Μαρία – παρέα Βιέννης, νησιώτισσα), Παπαγεωργίου Νικόλαος (Παπαμαύρος – Θείος Μαντώς), Αναστασοπούλου Κάλλη (Βαγγελιώ – ψυχοκόρη), Ηλίας Απόστολος (προεστός), Κουτρούμπα φωτεινή (νησιώτισσα), Γκαγιόσο Ευγένιος (Δημήτριος Υψηλάντης – νέος). Από τη Γ’ Γυμνασίου έλαβαν μέρος οι: Μουστρούφης Δημήτριος (Υάκινθος παιδί), Χόρτης Φίλιππος (προεστός), Σαραντωνίδης Σταύρος (Παπαφλέσσας), Σουλιώτης Κωνσταντίνος (Νικηταράς). Τέλος από την Ά λυκείου έλαβε μέρος η Ζμπούγκιν Αλεξάνδρα (Ειρήνη – αδερφή Μαντώς), ενώ από τη Β΄ Λυκείου συμμετείχε η Κυρίτση Μαρία στο ρόλο της Περεζιάς (αφηγήτρια) και η Κραβαρίτη φένια στο ρόλο της Ζαχαράτης – μητέρα της Μαντούς. Τον ρόλο του Αλέξανδρου Υψηλάντη ερμήνευσε ο Πασιάς Κωνσταντίνος.

Την παράσταση «έντυσαν» μουσικά με παραδοσιακά τραγούδια οι : Γεωργαλιός Ζήσης (κανονάκι), Δασκαλόπουλος Χρήστος (βιολί), Μούτος Κωνσταντίνος (λαούτο). Τη διασκευή και την προσαρμογή του έργου επιμελήθηκε η Δρ. Μορφωνιού Χριστίνα, ιστορικός – συγγραφέας – υπεύθυνη των εκπαιδευτηρίων, ενώ τη διδασκαλία ρόλων και τη σκηνοθεσία ο Ζολώτας Χριστόφορος, διευθυντής του Ιδιωτικού Γυμνασίου και φιλόλογος. Στην επιμέλεια του ήχου και του φωτισμού βοήθησε ο Μάνθος Μπατέλης. Παραδοσιακούς χορούς χόρεψαν οι μαθήτριες Γιαννούλη Γιοβάννα, Καλογήρου Σοφία, Κουγκούνη Αντωνία, Κουτρούμπα Φωτεινή, Κραβαρίτη Φένια, Μαντζιάρη Αμαλία, Μητσάκη Ήρια, Μπέη Βικτώρια. Τη χοροδιδασκαλία συντόνισε ο κ. Γαλανάκης Νικόλαος, καθηγητής φυσικής αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Θέατρο της Ν. Ιωνίας συγκέντρωσε πολλούς γονείς των πρωταγωνιστών της παράστασης αλλά και φίλους των εκπαιδευτηρίων που παρακολουθούν ανελλιπώς τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του «Προμηθέα». Το σωματείο Φίλων – Αποφοίτων – Γονέων «Προμηθέα» τίμησε με την παρουσία του την παράσταση, ενισχύοντας την προσπάθεια της κουζίνας Αλληλεγγύης. Επιπρόσθετα τίμησαν με τη παρουσία τους την παράσταση οι κ.κ. Χ. Μπουκώρος, βουλευτής Ν Μαγνησίας, εκπρόσωπος του κ. Σαβελλίδη, διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας και η κ. Κοπάνου διευθύντρια της εφορίας, η κυρία Τσαρδακά, εκπρόσωπος του Ελληνογαλλικού Σχολείου, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ.Γεωργίου Νηλείας «Κένταυρος», ενώ χαιρετισμό απεύθυνε με μήνυμα της η Μ. Χρυσοβελώνη υφυπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων.

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους όσους βοήθησαν για την υλοποίηση της θεατρικής παράστασης και κυρίως τον Εξωραϊστικό  Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγ.Γεωργίου Νηλείας, «Κένταυρος» για την ευγενική παραχώρηση των παραδοσιακών στολών που φόρεσαν οι μαθητές της θεατρικής παράστασης και τον ΔΟΕΠΑΠ για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Η θεατρική παράσταση θα μεταδοθεί ολόκληρη την Κυριακή 27 Μαρτίου στις 17:00 το απόγευμα από τον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA, ενώ αποσπάσματα προβλήθηκαν από τα δελτία ειδήσεων των τοπικών σταθμών.