Πρόσκληση για να τιμήσουμε την Επέτειο της 25ης Μαρτίου τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:30 στο Ορφανοτροφείο Βόλου

Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βόλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», τιμώντας την Επέτειο της 25ης Μαρτίου, παρουσιάζουν τη δραματοποιημένη μουσική παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και σας προσκαλούν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ορφανοτροφείου Βόλου, (Οδός Χείρωνος & Ορφανοτροφείου)

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για όλους.

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είναι ένα από τα κορυφαία ποιητικά συνθέματα του Διονύσιου Σολωμού που φαίνεται ότι τον «απασχόλησε στο μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του», καθώς και ένα από τα πιο σημαντικά έργα της νεότερης ελληνικής ποίησης. Γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο, το έργο είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου το 1826.
Ο δημιουργός του ασχολήθηκε με τη σύνθεσή του σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια της λεγόμενης ώριμης ποιητικής περιόδου της ζωής του (1834-1847), γεγονός που κάνει το έργο «οργανικό» ποίημα, από την άποψη ότι στη μακρά διάρκεια της ανάπτυξής του αποτυπώνει την εξέλιξη των ιδεών του ποιητή. Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, είναι ένα από τα πιο αποσπασματικά έργα του. Παραδόθηκε με τη μορφή τριών σχεδιασμάτων, ύστερα από προσεκτική μελέτη των αρχείων του ποιητή από τον Ιάκωβο Πολυλά, ο οποίος το εξέδωσε για πρώτη φορά.
Πηγή έμπνευσης των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι ο αγώνας των υπερασπιστών του Μεσολογγίου, κατά τη δεύτερη πολιορκία του από τους Οθωμανούς, που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο (1825-1826) και κορυφώθηκε με την απέλπιδα έξοδο της Κυριακής των Βαΐων στις 10 Απριλίου 1826. Ο Σολωμός στο έργο του επιχειρεί να αναδείξει σε ποιητικό λόγο το ηθικό μεγαλείο των Ελλήνων αγωνιστών που οδηγούνται με πλήρη συνείδηση στη θυσία για την κατάκτηση της πνευματικής ελευθερίας τους.
Οι συντελεστές της παράστασης και οι μαθητές και μαθήτριες του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», έχοντας πλήρη συνείδηση του ΧΡΕΟΥΣ που οφείλουμε ως Έλληνες προς αυτούς οι οποίοι πολέμησαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι, δημιουργούν μια σύνθετη μουσικο-αφηγηματική παράσταση στην οποία μείζονα ρόλο παίζει και η κινητική απόδοση μέσω των χορογραφιών της κας Κατερίνας Βαλατσού και της μικτής χορωδίας δύο φωνών με τη συνοδεία κιθάρας, κρουστών, φλάουτου και πιάνου την οποία διευθύνει η κα Μαριάννα Σαμαρτζή.