“Περιβαλλοντική – Εκπαιδευτική εκδρομή του «Προμηθέα» στην Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εκπαιδευτική εκδρομή στο νησί των Φαιάκων πραγματοποίησαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» την προηγούμενη εβδομάδα από την Παρασκευή 15 Απριλίου έως τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016. Η εκδρομή είχε εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων που εκπονούν με επιτυχία κάθε χρόνο τα Εκπαιδευτήρια.

Οι μαθητές, με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους, αρχικά επισκέφτηκαν την περιοχή Μπιζάνι των Ιωαννίνων, όπου πραγματοποίησαν μια αξέχαστη ¨περιπλάνηση¨ στην Ελληνική ιστορία, στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Π. Βρέλλη. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα κέρινα ομοιώματα που αναβίωναν μεγάλες στιγμές από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Έπειτα περπάτησαν στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων και περιηγήθηκαν στο Κάστρο της πόλης. Στην ακρόπολη του κάστρου Ίτς Καλέ θαύμασαν τη θέα στη λίμνη Παμβώτιδα, ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ γευμάτισαν σε εστιατόριο της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα απόλαυσαν τοπία απείρου φυσικού κάλλους, ενώ πληροφορήθηκαν και για την ιστορία της περιοχής από την υπεύθυνη των Εκπαιδευτηρίων και Ιστορικό Δρ. Λαλιώτου – Μορφωνιού Χριστίνα. Το Σάββατο 16 Απριλίου επισκέφτηκαν τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων και το περίφημο κεδροδάσος. Στην περιοχή της Λευκίμμης επισκέφτηκαν τις Αλυκές, ενώ γευμάτισαν στο γνωστό παραδοσιακό αγρόκτημα της περιοχής «Βιόπορος». Οι μαθητές περπάτησαν στον ελαιώνα του αγροκτήματος, είδαν τα ζώα, έπαιξαν παιχνίδια και απόλαυσαν τη θέα στη λιμνοθάλασσα που αποτελεί σημαντικό βιότοπο της περιοχής. Έπειτα κατευθύνθηκαν στις κοσμοπολίτικες Μπενίτσες, όπου ταξίδεψαν στον μαγικό υδάτινο κόσμο του Μουσείου Θαλάσσης με τα σπάνια κοχύλια και τα ταριχευμένα ψάρια από όλους τους ωκεανούς του κόσμου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο νησί των Φαιάκων συνεχίστηκε με περιήγηση στην περιοχή Κανόνι, όπου επισκέφτηκαν τη Βυζαντινή Μονή Βλαχερνών και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε καΐκι με το οποίο έφτασαν στο λιλιπούτειο Ποντικονήσι. Οι μαθητές απαθανάτισαν την εξαιρετική θέα από το Κανόνι, τη φυσική ομορφιά του τοπίου καθώς και τον υδροβιότοπο της λιμνοθάλασσας Χαλκιόπουλου. Ακολούθησε ξενάγηση σε μια από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο από άποψη αρχιτεκτονικής της Κέρκυρας, το «Αχίλλειον». Στο θερινό ανάκτορο της Βασίλισσας Σίσσυ της Αυστρίας, που σήμερα έχει μετατραπεί σε μουσείο και ήταν αφιερωμένο στον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα, οι μαθητές θαύμασαν την εκπληκτική θέα από τον κήπο του ανακτόρου, τα σιντριβάνια και τα αγάλματα των αρχαίων τραγικών και των 9 Μουσών. Το βράδυ οι μαθητές δείπνησαν σε τυπικό Κερκυραϊκό εστιατόριο υπό τη συνοδεία επτανησιακής μουσικής, της περίφημης Μαντολινάτας.

Την επόμενη  μέρα, οι μαθητές αναχώρησαν από το ξενοδοχείο με προορισμό την πόλη της Κέρκυρας, όπου περπάτησαν στα γραφικά Βενετσιάνικα σοκάκια, τα «Καντούνια» καθώς και στο Παλιό και το Νέο φρούριο. Η βόλτα συνεχίστηκε στο ιστορικό κέντρο του νησιού το οποίο έχει ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Σημείο αναφοράς αποτελούν τα μεγάλα κτήρια με επιρροή από τον νεοκλασσικισμό και τον ρομαντισμό καθώς και η περίφημη Σπιανάδα που αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων. Οι μαθητές αφού γευμάτισαν σε παραδοσιακή ταβέρνα στα Καντούνια επισκέφτηκαν το Βυζαντινό Μουσείο της Παναγίας Αντιβουνιώτισσας, μια εκκλησία του 15ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε μουσείο, για να στεγάσει τη θρησκευτική έκφραση της Βυζαντινής παράδοσης σε συνδυασμό με τις δυτικές επιρροές, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην τέχνη και τις αρχαιότητες της Άπω Ανατολής και της Ινδίας και στεγάζεται στο επιβλητικό Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα του μουσείου, όπως πορσελάνες, μεταξοτυπίες, στολές σαμουράι κ.α.

Το απόγευμα οι μαθητές επισκέφτηκαν τον υδάτινο κόσμο της Παλαιοκαστρίτσας, όπου είδαν από κοντά ψάρια και άλλα πλάσματα της θαλάσσιας ζωής της Κέρκυρας. Στη συνέχεια παρακολούθησαν το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του λόφου της Παλαιοκαστρίτσας, όπου νωρίτερα είχαν επισκεφτεί το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας.

Την τελευταία μέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν το Μουσείο του Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού μας ποιητή καθώς και το Μον Ρεπό. Έπειτα αναχώρησαν με το πλοίο για την Ηγουμενίτσα και πήραν το δρόμο της επιστροφής, φορτωμένοι στις βαλίτσες τους με εμπειρίες και εντυπωσιακές εικόνες.

Τελευταίος σταθμός της εκπαιδευτικής εκδρομής ήταν ο πετρόκτιστος οικισμός του Μετσόβου του Ν. Ιωαννίνων, στον οποίο γευμάτισαν κάτω από τους σκιερούς πλατάνους και τα καταπράσινα έλατα της πλατείας. Οι μαθητές εξέφρασαν την ικανοποίηση και τη χαρά τους για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος των Εκπαιδευτηρίων και την οργάνωση της ετήσιας εκδρομής. Εξάλλου αποτελεί μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές τις ομορφιές της Ελλάδας και κυρίως τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Μάλιστα εξέφρασαν την επιθυμία να οργανώνονται πιο συχνά ανάλογες εκπαιδευτικές εκδρομές που συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη βιωματική μάθηση.