Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου,

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου,

Άνω Λεχώνια, Οικία Μπορλότου

Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε το δραματοποιημένο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «ο Αμερικάνος» από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» στην Οικία Μπορλότου στα Άνω Λεχώνια, την Τετάρτη, 27 Ιουνίου. Ένα «θεικό» άνοιγμα του καιρού, φωτεινό διάλειμμα της θερινής βροχής επέτρεψε στη θεατρική ομάδα του «Προμηθέα» να παρουσιάσει το διαχρονικό ως προς τη θεματική του, διήγημα του Σκιαθίτη διηγηματογράφου με σκηνικό ένα αρχοντικό με πηλιορείτικη αρχιτεκτονική που συνάδει με το πολιτιστικό, ηθογραφικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο έζησε και συνέγραψε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Εξάλλου, η περίοπτη θέση του αρχοντικού στην περιοχή των Άνω Λεχωνίων έδωσε τη δυνατότητα για τη δημιουργία υποβλητικής ατμόσφαιρας με σκηνικό την ατελείωτη θέα στον Παγασητικό κόλπο και το Πήλιο.

Η θεατρική Ομάδα «Προμηθέας»

Ας σημειωθεί ότι η θεατρική ομάδα έχει ξαναπαρουσιάσει τη δραματοποίηση του διηγήματος με ιδιαίτερη επιτυχία στη θεατρική σκηνή «Άρατος» στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στο 1ο Μαθητικό Λογοτεχνικό Συνέδριο υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Παπαδιαμάντης διαλέγεται με τους μαθητές»

Το συγκεκριμένο διήγημα επελέγη για τη διαχρονική θεματική του, την πολυποίκιλη κοινωνική διαστρωμάτωση, τους ενδιαφέροντες χαρακτήρες που με αδρότητα, ευγένεια, ευαισθησία αλλά και χιούμορ σκιαγράφησε ο μεγάλος Σκιαθίτης συγγραφέας.

Η παραδοσιακή πηλιορείτικη οικία «Μπορλότου» δωρεά του αείμνηστου προς το δραστήριο και παν άξιο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, ζωντάνεψε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης από τον αγιασμένο λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που με ευγένεια και ήθος απέδωσαν τα παιδιά του «Προμηθέα», ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Συγκινητικό το τέλος της ιστορίας με τη σκηνή του γάμου της πιστής αρραβωνιαστικιάς Μελαχρώς και του ξενιτεμένου Γιάννη Μοθωνιού, υπό τον ήχο των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Κουφέτα, λούκουμα και σκοπελίτικα αμυγδαλωτά του γάμου, στο κέρασμα, ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους που καταχειροκρότησαν το αποτέλεσμα.

Στην παράσταση τους κεντρικούς ρόλους ερμήνευσαν 15 μαθητές/τριες του Ιδιωτικού Γυμνασίου και Λυκείου: στο ρόλο της αφηγήτριας ήταν η Κουγκούνη Αντωνία, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου ενώ τον Σκιαθίτη συγγραφέα Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη ερμήνευσε υποδειγματικά ο μαθητής της Α΄ Λυκείου Παπαγεωργίου Νικόλας. Στο ρόλο του «Αμερικάνου», ο μαθητής της Α΄ Λυκείου, Μπατζιάκας Νικόλαος. Την παρέα των εμποροπλοιάρχων ερμήνευσαν: ο Πάρις Μορφωνιός, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, στο ρόλο του πλοιάρχου Γιάννη Ιμβριώτη, Εμποροπλοίαρχος Θύμιος Κουρασάνος ήταν ο Μουστρούφης Δημήτριος, μαθητής της Α΄ Γυμνασίου, ενώ τον Σκιαθίτη εμποροπλοίαρχο υποδύθηκε ο Σαραντωνίδης Κωστής, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου. Στο ρόλο του Δημήτρη του Μπέρδε ήταν ο Ηλίας Απόστολος μαθητής της Α΄ Λυκείου και τον Βαγγέλη Παχούμη ερμήνευσε ο Τσιώτας Απόστολος, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου. Αχθοφόρος ήταν ο Ναχμίας Φοίβος, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου και ο Γραμματίκας Θωμάς, μαθητής της Α΄ Γυμνασίου. Στο ρόλο της Μαρουσώ, η μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου, Δράκου Μαρία, τη Θεία Κυρατσώ Μιχάλαινα ερμήνευσε η Φωτεινή Χαιντούτη, μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου, ενώ τη Νύφη ερμήνευσε  η μαθήτρια Αλεξάντρα Ζμπούγκιν. Τη δραματοποίηση του διηγήματος και τη διδασκαλία ρόλων επιμελήθηκε η Δρ. Λαλιώτου Μορφωνιού Χριστίνα, Φιλόλογος – Ιστορικός, υπεύθυνη των Εκπαιδευτηρίων.

Πιστός και υποβλητικός ο ήχος και ο φωτισμός από τον κ. Μπάντελη Μάνθο. Τη συγκινητική μουσική υπόκρουση με παραδοσιακά τραγούδια, επιμελήθηκε ο Γεωργαλιός Ζήσης. Η παράσταση αποθανατίστηκε σε βιντεοσκόπηση και φωτογραφία από τον κ. Χουλιάρα Απόστολο.

Ευχαριστίες

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου για την ευγενική παραχώρηση της Οικίας Μπορλότου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας για την παραχώρηση των παραδοσιακών στολών, προς το Σωματείο Φίλων, Γονέων  και  Αποφοίτων «Προμηθέας»  για την συμπαράστασή του προς επιτυχία της εκδήλωσης αυτής καθώς και προς τους γονείς, κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς  του Σχολείου μας, για την αρωγή τους.

Η θεατρική ομάδα των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Προμηθέας» σχεδιάζει το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης και στη γενέτειρα του συγγραφέα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η θεατρική παράσταση θα προβληθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA T.V. την Κυριακή, 1η Ιουλίου 2018 στις 16:00-17:00 το απόγευμα.