ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΚΑΓΚΟΥΡΟ»

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα είναι εξεταστικό κέντρο για το μαθηματικό διαγωνισμό «ΚΑΓΚΟΥΡΟ». Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 και ώρα 9:00 – 12:00. Οι δηλώσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων θα υποβληθούν στο σχολείο που φοιτούν , μέχρι και την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2016.Η προετοιμασία των υποψηφίων για το διαγωνισμό θα γίνει στα πλαίσια του σχολικού ωραρίου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η συμμετοχή είναι 12,5 ευρώ.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ «ΚΑΓΚΟΥΡΟ»

 

Η ιδέα του διαγωνισμού ξεκίνησε το 1993 όταν εκπρόσωποι από οκτώ χώρες  (Γαλλία, Ρωσία, Ουγγαρία, Λευκορωσία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Ισπανία), με μεγάλη πείρα σε διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς, αποφάσισαν να διοργανώσουν έναν διαγωνισμό ο οποίος θα απευθυνόταν σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε εκείνους που έχουν υψηλή επίδοση στα μαθηματικά.

 

Ένα χρόνο αργότερα, το 1994, οι πρώτοι εκπρόσωποι ίδρυσαν τον Διεθνή Οργανισμό Kangourou Sans Frontieres (Καγκουρό Χωρίς Σύνορα) με έδρα το Παρίσι. Ο βασικός στόχος του Οργανισμού ήταν η προώθηση των μαθηματικών με διασκεδαστικό τρόπο, χωρίς φυλετικές ή κοινωνικές διακρίσεις. Συγχρόνως οργάνωσαν έναν μαθηματικό διαγωνισμό κατά τα πρότυπα ενός επιτυχημένου εθνικού διαγωνισμού στην Αυστραλία, με το όνομα Kangaroo. Από τον τελευταίο πήρε το όνομά του και ο νέος διαγωνισμός.

 

Η Ελλάδα και, ανεξάρτητα, η Κύπρος έγιναν μέλη του Οργανισμού Kangourou Sans Frontieres τον Οκτώβριο του 2006.

 

Σήμερα είναι μέλη σχεδόν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, και χώρες της Ασίας και Λατινικής Αμερικής.

 

Οι διάφορες χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ούτε γίνονται συγκρίσεις των αποτελεσμάτων. Ωστόσο, τα θέματα κατασκευάζονται από κοινού από τους εκπροσώπους των χωρών μελών, κατά την ετήσιά τους συνάντηση. Οι διαγωνιζόμενοι γράφουν σε κοινά θέματα με εξαίρεση έναν μικρό αριθμό ερωτήσεων. Οι διαφορές είναι μόνο οι απαραίτητες ώστε να ληφθούν υπ΄ όψιν οι εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες και διαφορές στο αναλυτικό πρόγραμμα κάθε χώρας μέλους.