Καλοκαιρινή εκδήλωση από τον «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την θεατρική  ομάδα των Εκπαιδευτηρίων

 

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η παράσταση αρχαίου δράματος του Σοφοκλή «Αντιγόνη» από την θεατρική ομάδα του «Προμηθέα». Τα Εκπαιδευτήρια, με την ευκαιρία λήξης του σχολικού-διδακτικού έτους 2015-2016 και σε συνεργασία με την ΙΓ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας «ανέβασαν» στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου την τραγωδία του κορυφαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή. Στην παράσταση δεν υπήρχε αντίτιμο εισόδου, αλλά οι θεατές συνέδραμαν με τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη πρώτης ανάγκης το Γηροκομείο Βόλου.

Η υποβλητική και μυστηριακή ατμόσφαιρα του Αρχαιολογικού Μουσείου οδήγησε σε μια εμπειρία μυσταγωγίας και κάθαρσης τους θεατές που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους συντελεστές και τους πρωταγωνιστές της παράστασης ν’ αναβιώνουν το αρχαίο δράμα. Εξάλλου, ο καιρός βοήθησε τους συντελεστές να παρουσιάσουν μια αξιοπρεπή και υψηλού επιπέδου παράσταση που, αν και αποτελείται από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, δεν υστερούσε σε αποτέλεσμα με αντίστοιχες παραγωγές αρχαίου δράματος από επαγγελματικές ομάδες.

Διανομή Ρόλων

Στην παράσταση τον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας της Αντιγόνης ερμήνευσε η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων, Κουγκούνη Αντωνία. Στον ρόλο του Κρέοντα, ο μαθητής της Β΄ Γυμνασίου, Παπαγεωργίου Νικόλαος. Την Ισμήνη απέδωσε η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Κυρίτση Μαρία ενώ του Τειρεσία ο Σαραντωνίδης Σταύρος, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου. Τον Αίμονα ενσάρκωσε ο Κραβαρίτης Βασίλειος, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου, την Ευρυδίκη, η Μπέη Βικτώρια, μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου, ενώ του φύλακα, ο Κυρίτσης Δημήτριος, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου. Τον Αγγελιοφόρο υποδύθηκε ο Μουστρούφης Δημήτριος, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου. Ως Θεός Απόλλων εμφανίστηκε ο Πάρις Μορφωνιός, μαθητής της Α΄ Γυμνασίου.

Τον Χορό, άνδρες και γυναίκες της πόλης των Θηβών υποδύθηκαν οι : Αναστασοπούλου Κάλλη (Β΄ Γυμνασίου), Ζημέρη Πελίνα (Γ΄ Γυμνασίου), Ηλίας Απόστολος (Β΄ Γυμνασίου), Μητσάκη Σωτηρία και Παπαθανασίου Αριστέα (Α΄ Γυμνασίου), Μαντζιάρη Αμαλία (Β΄ Λυκείου), Μορφωνιός Πάρις (Α΄ Γυμνασίου) και η Μπάλλα Μαριτίνα και η Σιαφάκα Ελένη- Μαρία που τον ερχόμενο Σεπτέμβρη πρόκειται να φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου. Στον ρόλο της κορυφαίας, η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου, Κραβαρίτη Φένια.

Τη διδασκαλία των κειμένων επιμελήθηκε η Δρ. Λαλιώτου Μορφωνιού Χριστίνα, ιστορικός και υπεύθυνη των Εκπαιδευτηρίων και ο Ζολώτας Χριστόφορος, φιλόλογος-θεατρολόγος και Διευθυντής του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων. Την κίνηση του χορού και των υποκριτών φρόντισε η κ. Βαλατσού Κατερίνα.

Την παράσταση αρχαίου δράματος τίμησαν με την παρουσία τους οι : ο κ. Τόλιας, Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, ο κ. Καραίσκος, διοικητής Ασφαλείας, η κυρία Χρυσοβελώνη, βουλευτής Ν. Μαγνησίας, η κ. Τοκαλή, Αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και πολιτισμού, η κ. Ευσταθίου, έφορος Αρχαιοτήτων, η κ. Νικολάου, Αναπληρώτρια έφορος, η κ. Τουλούδη, υπεύθυνη του Γηροκομείου Βόλου, η κ. Αγγελάκη, υπεύθυνη του τηλεοπτικού σταθμού ASTRA T.V., η κ. Τσαρδακά, Διευθύντρια του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου, Άγιος Ιωσήφ. Επίσης, ανάμεσα στους θεατές ήταν και αρκετοί γέροντες και γερόντισσες του Γηροκομείου που παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσήλωση και συγκίνηση την παράσταση.

Πλάνα της παράστασης θα προβληθούν από τον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA T.V. τη Δευτέρα : 18:00 και 20:00 στα Δελτία Ειδήσεων και την Τρίτη στις 16:00.

Τα εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη συνδιοργάνωση, το προσωπικό του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου για την αρωγή του καθώς και όλους όσους συνετέλεσαν για την παρουσίαση αυτής της μυστηριακής βραδιάς αναβίωσης αρχαίου ελληνικού δράματος. Επιθυμούν ιδιαίτερα να ευχαριστήσουν τον κ. Πάνο πρόεδρο του Δ. Σ. του Γηροκομείου Βόλου για την βοήθεια του για τη διεξαγωγή της παράστασης καθώς και την κ. Χ. Αγριγιάννη  για την πολύτιμη βοήθεια της.