Η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή από τη θεατρική ομάδα του «Προμηθέα» στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Με την ευκαιρία λήξης του σχολικού-διδακτικού έτους 2015-2016, τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας παρουσιάζουν στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου την παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος, «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η παράσταση αρχαίας τραγωδίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:30 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Αντί εισιτηρίου θα δοθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες του γηροκομείου.

Υπόθεση του δράματος

Η τραγωδία του μεγάλου τραγικού ποιητή Σοφοκλή αντλεί το θέμα της από τον Θηβαϊκό κύκλο. Η γενιά των Λαβδακιδών, που βασίλεψε στη Θήβα, έδωσε και στους τρεις μεγάλους τραγικούς πλούσιο υλικό για τη σύνθεση των τραγωδιών τους.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Κάδμος, ιδρυτής της Θήβας, σκότωσε το ιερό φίδι του Άρη που φύλαγε την πηγή του θεού. Ο εγγονός του Λάβδακος καταδίωξε τη λατρεία του θεού Διονύσου και αμάρτησε κατά του θεού. Ο γιος του Λάιος απήγαγε τον γιο του Πέλοπα Χρύσιππο και ο Πέλοπας τον καταράστηκε να πεθάνει άτεκνος ή να σκοτωθεί από το παιδί του. Από εκεί ξεκινούν οι συμφορές του γένους των Λαβδακιδών, που για τρεις συνεχόμενες γενιές υποφέρουν απ’ αυτή τη βαριά κατάρα.

Ο Οιδίπους, γιος του Λαΐου, σκότωσε, χωρίς να το γνωρίζει τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μητέρα του, την Ιοκάστη, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Πολυνείκη και τον Ετεοκλή, και δύο κόρες, την Αντιγόνη και την Ισμήνη. Όταν αποκαλύφθηκε η τραγική αλήθεια, η Ιοκάστη απαγχονίστηκε και ο Οιδίπους αυτοτυφλώθηκε και αυτοεξορίστηκε. Τα δύο αδέλφια, Πολυνείκης και Ετεοκλής, συμφώνησαν να βασιλέψουν διαδοχικά ανά ένα χρόνο. Πρώτος βασίλεψε ο Ετεοκλής, ο οποίος όμως αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία στον Πολυνείκη. Ο Πολυνείκης έφυγε από τη Θήβα και πήγε στο Άργος, όπου παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά Άδραστου. Μαζί με τον πεθερό του και άλλους πέντε Αργείους ηγεμόνες εκστράτευσε εναντίον της Θήβας, για να διεκδικήσει την εξουσία. Οι επτά Αργείοι αρχηγοί τάχθηκαν απέναντι από τους επτά Θηβαίους ήρωες που υπερασπίζονταν τις επτά πύλες της Θήβας. Απέναντι από τον Ετεοκλή ήταν ο Πολυνείκης. Η τελική μονομαχία των δύο αδερφών επιβεβαίωσε την κατάρα του Οιδίποδα. Τα δύο αδέρφια έπεσαν αλληλοσκοτωμένα μπροστά στα τείχη της πόλης, η οποία όμως σώθηκε.

Ο νέος άρχοντας της πόλης Κρέων, αδελφός της Ιοκάστης και θείος των παιδιών, εκδίδει διαταγή να ταφεί ο Ετεοκλής με τιμές, ενώ το σώμα του Πολυνείκη να μείνει άταφο, βορά στα σκυλιά και τα όρνια, γιατί θέλησε να προδώσει την πατρίδα του. Από το σημείο αυτό αρχίζει η υπόθεση της τραγωδίας.

Η Αντιγόνη είναι το δεύτερο από τα σωζόμενα έργα του Σοφοκλή. Το δίδαξε, το 442 π.Χ., κερδίζοντας την πρώτη νίκη. Στη νεότερη εποχή από τον μύθο της Αντιγόνης εμπνεύστηκαν αρκετοί ξένοι συγγραφείς. Ενδεικτικά αναφέρονται οι σύγχρονοι Ζ. Ανούιγ και Μ. Μπρεχτ.

Η Θεατρική ομάδα του «Προμηθέα»

Η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν να προσεγγίσει μ’ έναν σύγχρονο τρόπο την παγκόσμια κληρονομιά αρχαίου δράματος. Συγκεκριμένα, κατά το διδακτικό έτος 2013-2014 «ανέβασε» δυο φορές με μεγάλη επιτυχία την παράσταση αρχαίας τραγωδίας «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» του τραγικού ποιητή Ευριπίδη, αρχικά στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και στη συνέχεια στον υποβλητικό χώρο του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος. Εξάλλου, η δραστήρια ομάδα των Εκπαιδευτηρίων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία και άλλες αξιόλογες παραστάσεις, όπως «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», του Καρόλου Ντίκενς και στο πλαίσιο των εθνικών επετείων  της 28ης Οκτωβρίου  και της 25ης Μαρτίου τις παραστάσεις «Σοφία Βέμπο» (μουσική παράσταση) και «Μαντώ Μαυρογένους».

 

Την παράσταση αρχαίου δράματος επενδύει μουσικά το συγκρότημα του Δραγάνη Αθανάσιου. Στη φόρμιγγα, τον αυλό και τα κρουστά, ο Δραγάνης Αθανάσιος. Στο κανονάκι και το τρίγωνο, ο Γεωργαλιός Ζήσης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση προσομοίωσης Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων, όπως κίθαρις, δίαυλος, λύρα κ.α. από την προσωπική συλλογή του μουσικού κ. Δραγάνη.

Η παράσταση θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τον τηλεοπτικό σταθμό ASTRA T.V.

Τα εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη συνδιοργάνωση καθώς και όλους όσους συντελούν και συνδράμουν για την παρουσίαση αυτής της μυστηριακής βραδιάς αναβίωσης αρχαίου ελληνικού δράματος.

Αντί εισιτηρίου προσφέρονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες του Γηροκομείου Βόλου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.