Ημερήσια εκδρομή στην περιοχή των Τρικάλων (Μετέωρα, Πύλη, Ελάτη, Περτούλι)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με επιτυχία διεξήχθη η ημερήσια εκδρομή των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, στην περιοχή των Τρικάλων (Μετέωρα, Πύλη, Ελάτη, Περτούλι)
Οι μαθητές, με τους συνοδούς καθηγητές τους, επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών Μετεώρων στην Καλαμπάκα, ένα μοναδικό στο είδος του Μουσείο που περιέχει δύο βασικές συλλογές: μια πλουσιότατη συλλογή ταριχευμένων πτηνών και ζώων και μία δεύτερη η οποία εμπεριέχει μια πλούσια συλλογή μανιταριών που ανανεώνεται διαρκώς αφού τα είδη που υπάρχουν είναι χιλιάδες.

Οι μαθητές βρέθηκαν δίπλα από τα σημαντικότερα άγρια ζώα της χώρας μας και της Ευρώπης αλλά και ζώα άλλων ηπείρων, τα οποία παρουσιάζονται μέσα από εκπληκτικές αναπαραστάσεις του φυσικού περιβάλλοντος που διαβιούν.

Περπάτησαν ανάμεσα σε μονοπάτια και θαύμασαν τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει η χώρα μας σε μανιτάρια, όπως αυτά φυτρώνουν στα λιβάδια και τα δάση της οξιάς, του πεύκου, του έλατου και του δρυ.

Είδαν τις πανάκριβες τρούφες, ενώ ταυτόχρονα διεύρυναν τις γνώσεις τους για τον θαυμαστό αυτό και άγνωστο για πολλούς κόσμο.

Επίσης επισκέφθηκαν τα Μετέωρα, και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου που βρίσκεται κτισμένη στην κορυφή βράχου που έχει έκταση 7.500 τ.μ. και της οποίας η ιστορία των πρώτων χρόνων χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται από παραδόσεις. Οι πρώτες μαρτυρίες ανάγουν την ίδρυσή της στο τέλος του 12ου αιώνα, γύρω στα 1191-1192.
Εκεί οι μαθητές θαύμασαν την παλιά τράπεζα η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο (σκευοφυλάκιο), την εστία ή μαγειρείο, τον ξενώνα και άλλα κτίρια με δωμάτια για πολλές χρήσεις (βιβλιοθήκη-αρχονταρίκι, εργαστήριο αγιογραφίας, καλλιγραφίας και διακοσμητικής χειρογράφων, ραπτικής, χρυσοκεντητικής, παρασκευής θυμιάματος, κεριού και διαφόρων εργόχειρων).
Στο Μουσείο της Μονής είχαν την ευκαιρία να δουν: φορητές μεταβυζαντινές εικόνες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο Χριστός ο Ζωοδότης (17ου αιώνα), η Παναγία η Ελεούσα (17ου αιώνα) και η Αποκαθήλωση, έργο του μεγάλου Κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε, του 1670. Χρυσοκέντητα Άμφια και άλλα υφαντά, έργα αργυροχοΐας, όπως λειτουργικά σκεύη (άγια ποτήρια, αρτοφόρια, λόγχες, λαβίδες, θυμιατήρια κ.α.), πόρπες από φίλντισι και λειψανοθήκες και τέλος ξυλόγλυπτους και αργυρόδετους σταυρούς οι οποίοι συμβολίζουν το πάθος, τη θυσία, την ταπείνωση και την υπομονή.
Δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν την Ελάτη και το Περτούλι, όπου λόγω του καιρού έπαιξαν χιονοπόλεμο. Η ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στο Νεραϊδοχώρι, χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.140 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα.