Δραματοποίηση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «ο Αμερικάνος» από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» και η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων με την ευκαιρία λήξης της σχολικής χρονιάς 2017-2018 παρουσιάζουν τη δραματοποίηση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «ο Αμερικάνος». Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:30 μ.μ. στην Οικία Μπορλότου στα Άνω Λεχώνια. Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από το Δημαρχείο Βόλου για τα Άνω Λεχώνια.

Η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων  έχει παρουσιάσει ξανά τη δραματοποίηση του διηγήματος του αξιόλογου Σκιαθίτη συγγραφέα στα πλαίσια εκπαιδευτικού – πολιτιστικού προγράμματος με την ονομασία «Λέσχη Συγγραφής και Ανάγνωσης» που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018. Οι μαθητές ήδη ανέβασαν με μεγάλη επιτυχία το διήγημα στη θεατρική σκηνή «Άρατος» στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ένα απόσπασμά του στο 1ο Μαθητικό – Λογοτεχνικό Συνέδριο ΔΔΕ Μαγνησίας : «Οι Μαθητές διαλέγονται με τον Παπαδιαμάντη».

Υπόθεση του διηγήματος

Ο «Αμερικάνος», o Τζων Στόθισον, είναι ένας Έλληνας μετανάστης, που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανείς. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει είναι ο έρωτας: η ελπίδα ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ίδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής..

 Η Θεατρική παράσταση

Μετά την επιτυχία και των δυο παραστάσεων, η θεατρική ομάδα του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» που έχει στο ενεργητικό της αρκετές θεατρικές  επιτυχίες έργων της αρχαίας και νέας ελληνικής γραμματείας, θα ανεβάσει ξανά το διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα που η θεματική του είναι πάντα επίκαιρη σ’ ένα χώρο ιδιαίτερα ταιριαστό με το πολιτιστικό, ηθογραφικό περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκε, έζησε και συνέγραψε ο Σκιαθίτης διηγηματογράφος, καθώς πρόκειται για ένα παραδοσιακό αρχοντικό που παραπέμπει στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.

Τη διανομή και τη διδασκαλία των ρόλων επιμελείται η Δρ. Λαλιώτου Μορφωνιού  Χριστίνα, Φιλόλογος – Ιστορικός και υπεύθυνη των Εκπαιδευτηρίων. Τον ήχο και το φωτισμό ο Μπάτελης Μάνθος και τη μουσική επιμέλεια έχει ο μουσικός Ζήσης Γεωργαλιός.

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους όσοι συμβάλλουν στη διοργάνωση και διεξαγωγή  της εκδήλωσης και κυρίως το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΒΟΛΟΥ και το Διοικητικό του Συμβούλιο για την ευγενική παραχώρηση της Οικίας Μπορλότου, το Σωματείο Σωματείο Φίλων, Γονέων και Αποφοίτων «Προμηθέας».

Η δωρεάν μεταφορά για το κοινό θα γίνει με τουριστικό λεωφορείο την Τετάρτη, 27/06/2018 από το Δημαρχείο Βόλου στις 18:00 μ.μ. και η επιστροφή μετά το τέλος της παράστασης.

Πληροφορίες για κρατήσεις θέσεων στη Γραμματεία των Εκπαιδευτηρίων « Προμηθέας».

Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 156 & Δημητρίου Χατζή, Νέα Ιωνία (έναντι Αστυνομικής Διεύθυνσης).

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 24210-64888