Διδακτική επίσκεψη στο μουσείο Θεόφιλου

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική-διδακτική επίσκεψη στο Μουσείο Θεόφιλου στην Ανακασιά Πηλίου καθώς και στις Βυζαντινές Εκκλησίες της Μακρυνίτσας.

Το αρχοντικό Χατζηαναστάση, γνωστό σήμερα ως οικία Κοντού και Μουσείο Θεόφιλου, βρίσκεται στην Ανακασιά του Δήμου Ιωλκού και χρονολογείται το α΄μισό του 19ου αιώνα. Αρχικά το αρχοντικό ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Χατζηαναστάση μέχρι το 1905, που το αγόρασε ο Ανωβολιώτης μυλωνάς Γιάννης Κοντός. Ο νέος ιδιοκτήτης αμέσως προέβη σε εργασίες εκσυγχρονισμού της κατοικίας και προσαρμογής της στα νεοκλασικά πρότυπα της εποχής. Το 1912, σύμφωνα με επιγραφή, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ζωγραφικής διακόσμησης της σάλας του τελευταίου ορόφου από το μεγάλο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ.

Η οικία Κοντού είναι ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της περιοχής της Μαγνησίας, καθώς τόσο η ίδια, όσο και ο ζωγραφικός της διάκοσμος διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Αποτελεί μοναδική περίπτωση πηλιορείτικου αρχοντικού που διασώζει ολοκληρωμένο ζωγραφικό πρόγραμμα του Θεόφιλου που φανερώνει τη μεγάλη επίδραση της βυζαντινής ζωγραφικής στο έργο του λαϊκού ζωγράφου.

Η επίσκεψη των μαθητών της Ά και ΄Β Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2015 και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς διδακτικών επισκέψεων που θα κάνουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του Ά τριμήνου του σχολικού έτους 2015-2016.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν και ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου, θαύμασαν τις τοιχογραφίες και γνώρισαν την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Παράλληλα είδαν από κοντά τις βυζαντινού ρυθμού, ιστορικές εκκλησίες της Μακρυνίτσας και απόλαυσαν τη θέα του Πηλιορείτικου τοπίου και του Παγασητικού.