Δελτίο Τύπου θεατρικής παράστασης

img_8582_smaller

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βόλου «Προμηθέας» κλείνουν την σχολική χρονιά με  τη θεατρική παράσταση Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, η οποία θα παρουσιαστεί στον υποβλητικό χώρο του αρχαίου θεάτρου της Δημητριάδος (ρωμαϊκό υδραγωγείο – θέση «Δόντια»).

Η τραγωδία του Ευριπίδη παρουσιάζεται τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:30 μ.μ. στο πλαίσιο κοινής εκπαιδευτικής δράσης και συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Η Υπόθεση του Έργου

Το έργο εκτυλίσσεται με βάση το σχετικό μύθο της Ιλιάδας. Η ηρωίδα, Ιφιγένεια  που βρίσκεται στις Μυκήνες προσκαλείται από τον πατέρα της Βασιλιά Αγαμέμνονα στο στρατόπεδο των Ελλήνων στην Αυλίδα λίγο πριν τον απόπλου για την εκστρατεία της Τροίας με τη δικαιολογία δήθεν όπως νυμφευθεί τον Βασιλέα των Μυρμιδόνων Αχιλλέα. Στην πράξη, όμως για να θυσιαστεί στη Θεά Άρτεμη υπέρ της πατρίδος. Όταν όμως έφθασε συνοδευόμενη από τη μητέρα της και έγινε γνωστός ο αληθής σκοπός της πρόσκλησης, η μεν Κλυταιμνήστρα ικετεύει τον Αχιλλέα να σώσει την φημισμένη περί αυτού νύφη, η δε κόρη τον πατέρα της να μην προβεί σε τέτοια πράξη. Ο Αχιλλέας υπόσχεται να παρακωλύσει τη θυσία αλλά ο στρατός σε στασίαση απαιτεί την εκτέλεση της θυσίας. Και ενώ τα πράγματα περιπλέκονται η ευγενική ηρωίδα αποδέχεται την ποθούμενη πράξη, αφού εκούσια προσφέρεται σε θυσία για την Πατρίδα.

Η Θεατρική Ομάδα του «Προμηθέα» – Συντελεστές

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων του «Προμηθέα» παρουσιάζουν παράσταση αρχαίου ελληνικού δράματος, επιχειρώντας να προσεγγίσουν με έναν σύγχρονο τρόπο την παγκόσμια κληρονομιά του αρχαίου δράματος. Συγκεκριμένα, κατά το σχολικό έτος 2013-2014, οι μαθητές του «Προμηθέα» ανέβασαν δυο φορές με μεγάλη επιτυχία την παράσταση αρχαίου δράματος «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», του ίδιου τραγικού ποιητή. Η παράσταση «διδάχτηκε» αρχικά στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και στη συνέχεια στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, όπου οι μαθητές με φόντο το αρχαιολογικό μνημείο και την μυστηριακή αύρα του θεάτρου αναβίωσαν την διδασκαλία της αρχαίας τραγωδίας στην κεντρική ορχήστρα. Κατά το σχολικό έτος 2015-2016, η θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων παρουσίασε την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, που έγινε αποδεκτή από το κοινό με ιδιαίτερη θέρμη και ενθουσιασμό για τις ερμηνείες των συντελεστών της.

Στην παράσταση, τον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, της Ιφιγένειας ερμηνεύει η μαθήτρια του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων, Κουγκούνη Αντωνία. Στο ρόλο του Αγαμέμνονα, ο μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου, Παπαγεωργίου Νικόλαος. Τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας και της Ευριδίκης θα υποδυθεί η μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου, Μπέη Βικτώρια ενώ του Μενέλαου, ο Γκαγιόσο Ευγένιος, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου. Τον Αχιλλέα θα ενσαρκώσει ο Τζοάννος Μηνάς και τον Γέροντα, ο Βοσινάκης Σταύρος μαθητές της Ά Γυμνασίου. Φρουρός  θα είναι ο Κωνσταντίνος Κέκος, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου. Τον Α΄ Άγγελο  θα υποδυθεί ο Μορφωνιός Πάρις, και τον  Β΄ Άγγελο ο Ναχμίας Φοίβος, μαθητές της Β΄ Γυμνασίου. Τον Απεσταλμένο θα υποδυθεί ο Κωστίμπας Γεώργιος, μαθητής της  Α΄ Γυμνασίου .

Τον Χορό θα υποδυθούν: ο Σαραντωνίδης Κωνσταντίνος , η Σιαφάκα Ελένη- Μαρία, ο Φκιαράς Πάρις και  η Χαραλάμπους Χαρά, μαθητές της Α΄ γυμνασίου, η Αναστασοπούλου Κάλλη και  η Γιαννούλη Γιοβάννα, μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου, η Πανταζή Αικατερίνη, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου, Μαρίνου Μαρία και  η Ζμπούγκιν Αλεξάνδρα, μαθήτριες της Β΄ Λυκείου. Τον ρόλο της κορυφαίας του Χορού θα υποδυθεί η μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου, Κουτρούμπα Φωτεινή.

Τη διδασκαλία των κειμένων έχουν επιμεληθεί η κ. Μορφωνιού Χριστίνα, Διευθύντρια – Υπεύθυνη σπουδών των Εκπαιδευτηρίων και ο κ. Ζολώτας Χριστόφορος, Φιλόλογος – Θεατρολόγος. Στο ούτι, τον αυλό, την κιθάρα και τα κρουστά, ο Δραγάνης Αθανάσιος. Στο κανονάκι, τα κρουστά και το τρίγωνο, ο Γεωργαλιός Ζήσης, ενώ τον φωτισμό και τον ήχο θα επιμεληθεί ο Μπάτελης Μάνθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων όπως κιθαρίς, δίαυλος, λύρα κ.α. από την προσωπική συλλογή του μουσικού κ. Δραγάνη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για τη διευκόλυνση της μετάβασης του κοινού στον αρχαιολογικό χώρο του Θεάτρου Δημητριάδος, τα Εκπαιδευτήρια έχουν φροντίσει για τη δωρεάν μεταφορά από και προς το χώρο του θεάτρου με λεωφορείο. Το λεωφορείο θα βρίσκεται στο Δημαρχείο τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου στις 20:00 μ.μ. . Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να μεταφερθούν με το λεωφορείο να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 24210-64888.

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων το Σωματείο Φίλων, Γονέων και Αποφοίτων «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», τους γονείς – κηδεμόνες των μαθητών του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» για τη συνδιοργάνωση, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.-ΔΟΕΠΑΠ Βόλου για την ευγενική παραχώρηση στολών και σκηνικών, τους χορηγούς για την ευγενική τους συνεισφορά και προσφορά καθώς και όλους όσους συντελούν και συνδράμουν για την παρουσίαση  αυτής της μαγευτικής βραδιάς αναβίωσης του αρχαίου ελληνικού δράματος.