ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΙΑ 4η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή διεξάγονται για 4η συνεχόμενη χρονιά στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» τα βιωματικά σεμινάρια εκμάθησης Αρχαίων Ελληνικών για παιδιά δημοτικού.

 

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε μαθητές της Στ΄ δημοτικού που τον Σεπτέμβρη πρόκειται να φοιτήσουν στην Ά Γυμνασίου και είναι μια ευκαιρία να έρθουν σ’ επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα, διερευνώντας την άρρηκτη σύνδεση και σχέση της αρχαίας με τη νεότερη γλώσσα. Οι μαθητές, μέσα από μια βιωματική διαδικασία διαπιστώνουν τη διαχρονικότητα των ελληνικών λέξεων και όρων που παραμένουν ίδιες από τον Όμηρο έως και σήμερα.

Η θεματική των σεμιναρίων ποικίλει. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος έχουν διεξαχθεί ήδη τρία σεμινάρια με θέμα « Η οικογένεια στην αρχαία Ελλάδα», «Ένα γεύμα στην αρχαία Ελλάδα» και «Αρχαίοι Έλληνες Μαθηματικοί», κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές μυήθηκαν και γνώρισαν όρους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη θεματική, ενώ διεύρυναν το λεξιλόγιο τους και εξασκήθηκαν  στην παραγωγή  και σύνθεση  σχετικών λέξεων.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε με αθρόα συμμετοχή το βιωματικό σεμινάριο με θέμα « Ναῦς – Ναυτιλία – θάλασσα». Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν μια προβολή με θέμα τη ναυτιλία και τη ναυσιπλοΐα στην  αρχαία Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια μέσω ενός συνεργατικού και βιωματικού πρότζεκτ συνειδητοποίησαν τη σημασία της θάλασσας ως ζωοδότρας πηγής πλουτισμού και τροφής των κατοίκων της αρχαίας Ελλάδας. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη διαχρονικότητα εννοιών καθώς και την ακραιφνή και δυναμική παρουσία  των αρχαίων Ελλήνων στις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο  ότι η θαλασσοκρατία των Ελλήνων συνεχίζεται και στη σύγχρονη εποχή με τον ελληνικό εμπορικό στόλο  να συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Στόχος λοιπόν του σεμιναρίου  είναι οι μαθητές ν’ αντιληφθούν και να κατανοήσουν τη διαχρονικότητα σχετικών όρων  με τη ναυτιλία και τη θάλασσα αλλά και να γνωρίσουν την ετυμολογία και προέλευσή τους, συνειδητοποιώντας την εξέλιξη τους από την ομηρική εποχή  έως και τη σύγχρονη. Επίσης, σκοπός του βιωματικού σεμιναρίου  είναι οι μικροί μαθητές να ξεπεράσουν το φόβο τους για την αρχαία ελληνική γλώσσα και να συνειδητοποιήσουν τη συνάφεια και την ομοιότητα μιας πληθώρας λεξιλογίου  που σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει ανέπαφο κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η διεξαγωγή των σεμιναρίων έχει καταδείξει ότι οι μαθητές εντυπωσιάζονται , όταν συνειδητοποιούν ότι οι αρχαίοι έλληνες από την εποχή του Ομήρου  μέχρι και σήμερα χρησιμοποιούσαν όμοιες λέξεις, ενώ ξεπερνούν το φόβο τους για την αρχαία ελληνική γλώσσα. Έτσι είναι έτοιμοι να φοιτήσουν στην Ά Γυμνασίου με λιγότερο άγχος και  περισσότερο ενθουσιασμό.

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» συνεχίζουν την παράδοση στη βιωματική μάθηση, αφού βασική συνισταμένη της εκπαιδευτικής τους πολιτικής  αποτελεί η αντίληψη ότι το σχολείο θα πρέπει να λειτουργεί ως βιωματικός χώρος μάθησης που υπερβαίνει το στενό πλαίσιο της τυπικής μαθησιακής διαδικασίας και συντελεί στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων και των κλίσεων των μαθητών. Γι’ αυτόν τον λόγο, στα Εκπαιδευτήρια καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού – διδακτικού έτους οργανώνονται συχνά βιωματικές δράσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους μέσα από ευχάριστες διαδικασίες  με ενεργό και παιγνιώδη τρόπο. Μέσα στον Ιούνιο πρόκειται να πραγματοποιηθούν και άλλα σεμινάρια με διαφορετική θεματική που θα φέρουν τους μικρούς μαθητές σ’ επαφή με τον κόσμο των αρχαίων ελληνικών.

Πληροφορίες για τη διεξαγωγή των Σεμιναρίων στη Γραμματεία των Εκπαιδευτηρίων και στο τηλέφωνο 24210-64888 καθώς και στην ιστοσελίδα (site) των Εκπαιδευτηρίων:

www.promitheas.edu.gr