ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

«Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» γιόρτασαν την επέτειο του ΟΧΙ»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η δραματοποιημένη Μουσική παράσταση-αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο με τίτλο «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις 26 Οκτωβρίου στο θεατράκι του Ορφανοτροφείου Βόλου.

Το πρώτο μέρος της δραματοποιημένης παράστασης εστιάστηκε στα νεανικά χρόνια της Βέμπο και τις μεγάλες της επιτυχίες πριν τον πόλεμο του ΄40. Το δεύτερο μέρος επικεντρώθηκε στην καθιέρωση της ως τραγουδίστρια της Νίκης μετά την κήρυξη του πολέμου. Τη χορωδία των μαθητών του Σχολείου διηύθυνε η έρρικα Πτρικίου και στο πιάνο τη συνόδευε ο Ηλίας Χατζόγλου

Η Σοφία Μπέμπου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Τσαριτσάνη του νομού Λάρισας και κατόπιν στο Βόλο, όπου οι γονείς της εργάστηκαν ως καπνεργάτες.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία τυχαία το 1930, τραγουδώντας σ’ ένα ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, για να συνεισφέρει οικονομικά στο σπίτι της. Τρία χρόνια αργότερα κατέβηκε στην Αθήνα, όπου προσελήφθη από τον θεατρικό επιχειρηματία Φώτη Σαμαρτζή στο «Κεντρικόν», προκειμένου να συμμετάσχει στην επιθεώρηση «Παπαγάλος 1933». Την ίδια περίοδο υπέγραψε και το πρώτο της συμβόλαιο στη δισκογραφική εταιρία Columbia, ερμηνεύοντας ερωτικά τραγούδια της εποχής και λόγω της ιδιαίτερης μπάσας φωνής της, η καταξίωση δεν άργησε να έρθει.

Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 ανέλαβε την εμψύχωση των ελλήνων στρατιωτών στο μέτωπο με πατριωτικά και σατυρικά τραγούδια, ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα. Όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Αθήνα φυγαδεύτηκε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα. Έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης». Την περίοδο 1967-1974 συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα. Πέθανε στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σ’ ένα πάνδημο συλλαλητήριο.

Στην εκδήλωση του «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Καλτσογιάννης, η βουλευτής των ΑΝΕΛ κα. Μαρίνα Χροσοβελώνη, ο κύριος Ξενάκης , εκπρόσωπος της Μητρόπολης Δημητριάδος, η κυρία Ιωάνννου, πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου, η κ. Κοπάνου κ.α. Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν την κα Έρρικα Πατρικίου, η οποία ανέλαβε τη διεύθυνση της χορωδίας, τον κ. Χατζόγλου στο πιάνο, τους γονείς και τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων καθώς και όσους παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επετειακή παράσταση- αφιέρωμα στη Σοφία βέμπο «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» θα προβληθεί το Σάββατο στις 31-10-15 στις 16:45 στον τηλεοπτικό Σταθμό ASTRA.